EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (2024)



EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (1)

Transporto priemonės yra skirstomos į skirtingas vairavimo kategorijas. Priklausomai nuo to, kokią ar kokias transporto priemones norėsite vairuoti, rinkitės atitinkamą kategoriją. B kategorija, kuriai įprastai priklauso lengvieji automobiliai yra populiariausia vairuotojų tarpe. B1 ir BE kategorijos, tai taip pat lengvųjų automobilių kategorijos, besiskiriančios nuo B kategorijos reikalavimais vairuotojui, automobilio pajėgumu ar priekabos mase. Turint šias kategorijas galėsite vairuoti automobilius su automatine arba mechanine pavarų dėže. Apžvelkime B, B1, BE kategorijų ypatumus ir skirtumus.

Turinys:

Kas yra B, B1, BE vairavimo kategorijos ir kuo jos skiriasi?

B, B1, BE kategorijų kainos

Išbandyti B, B1, BE kategorijos testus

Kokie yra B, BE, B1 kategorijų reikalavimai?

Dažniausiai užduodami klausimai

Kas yra B, B1, BE vairavimo kategorijos ir kuo jos skiriasi?

B kategorija

EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (2)

B kategorijai priklauso automobiliai, kurių didžiausioji leidžiamoji masė yra ne didesnė kaip 3 500 kg ir kurie skirti vežti ne daugiau kaip aštuonis keleivius, neįskaitant vairuotojo. Šie automobiliai gali būti sujungti su priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 750 kg arba priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė didesnė kaip 750 kg, tačiau bendra junginio didžiausioji leidžiamoji masė – ne didesnė kaip 3 500 kg. Norint vairuoti B kategorijos transporto priemones su priekaba, kurių didžiausioji leidžiamoji masė yra didesnė kaip 750 kg, o junginio didžiausioji leidžiamoji masė yra 3 501–4 250 kg, galima vairuotojo pažymėjime turint įrašytą kodą (96). B kategorijos transporto priemones yra leidžiama vairuoti nuo 18 metų.

B1 kategorija

EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (3)

B1 vairavimo kategoriją įgyti gali asmenys nuo 16 metų amžiaus. B1 kategorija leidžia vairuoti tik mažesnius ir ne tokius galingus automobilius, kaip B kategorija. Asmenys, įgiję teisę vairuoti B1 kategorijos automobilius, galės rinktis transporto priemones, kurių didžiausias projektinis greitis yra didesnis kaip 45 km/h ir (arba) variklio darbinis tūris didesnis kaip 50 cm3, o masė be krovinio ne didesnė kaip 400 kg. Kroviniams vežti skirtos priemonės masė ne didesnė kaip 550 kg. Sulaukę 18 metų B1 kategorijos savininkai privalo perlaikyti egzaminus, kad įgytų B kategoriją.

BE kategorija

EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (4)

BE kategorijai priklauso B kategorijos automobilis su priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė yra ne didesnė kaip 3 500 kg. Tai reiškia, kad bendra junginio masė negali viršyti 7 000 kg. BE, kaip ir B kategoriją, gali vairuoti asmenys nuo 18 metų amžiaus.

Taigi, esminiai skirtumai tarp B, BE, B1 kategorijų yra tokie, jog B, lengvųjų automobilių, kategoriją gali vairuoti asmenys nuo 18 metų, B1 – nuo 16 metų amžiaus, o BE kategorijai priklauso B kategorijos automobilis su priekaba.

B, B1, BE kategorijų kainos

Į B, B1 ir BE kategorijų teisių išsilaikymo kainą įeina bendri aspektai, o šių kategorijų išsilaikymo kaina skiriasi nuo privalomų praktinio vairavimo valandų reikalavimo.

  • B kategoriją išsilaikyti kainuos nuo ~530 Eur. Šiai kategorijai priklauso 30 ak. val. praktinio vairavimo.

  • B1 kategoriją išsilaikyti kainuos nuo ~430 Eur. Šiai kategorijai priklauso 20 ak. val. praktinio vairavimo.

  • BE kategoriją išsilaikyti kainuos nuo ~350 Eur. Šiai kategorijai priklauso 10 ak. val. praktinio vairavimo.

Į B, B1, BE kategorijų laikymo kainą įeina 5 bendri aspektai, kurie pateikti žemiau:

  • Vairavimo teorijos mokymasis. Jo kaina priklauso nuo to, ar mokysitės teoriją eksternu (savarankiškai) ar su grupe. Mokantis vairavimo teoriją savarankiškai jums už šią dalį papildomai mokėti nereikės, tačiau pasirinkus mokytis su grupe teorijos pamokos kainuos iki 50 Eur. Kai kurios vairavimo mokyklos siūlo ir nuotolines ir kontaktines teorijos pamokas, tad priklausomai nuo pasirinkimo skiriasi kaina.

    Mokantis eksternu su EKET.LT KET testų sprendimo planų pagalba jums priklausys 7 dienos neribotų sprendimų dabar tik už 5,40 Eur, o renkantis 14 ar 31 dienos planus į juos papildomai įeis ir individuali vairavimo mokytojo konsultacija bei grupinės nuotolinės paskaitos. 14 dienų paketas EKET.LT dabar kainuoja 7,70 Eur, o 31 dienos – 14,90 Eur. 200 klausimų KET testus B kategorijai galite išbandyti nemokamai.

  • Vairavimo praktikos mokymasis. Jo kaina skiriasi nuo to, ar mašina, su kuria norėsite mokytis vairuoti bus su automatine ar mechanine pavarų dėže ir nuo laikomai kategorijai privalomų vairavimo valandų. Praktiniai vairavimo kursai B kategorijai, priklausomai nuo vairavimo mokyklos gali kainuoti iki 500 Eur, B1 kategorijai iki 400 Eur, BE kategorijai – iki 320 Eur. Laikantis su automatine pavarų dėže kaina bus apie 30 Eur didesnė nei laikantis su mechanine pavarų dėže.

  • Teorijos egzamino laikymas „Regitroje“. Šio teorinio žinių patikrinimo kaina (B, B1, BE kategorijoms) – 10 Eur.

  • Praktikos egzamino laikymas „Regitroje“. Laikant praktikos egzaminą (B, B1, BE kategorijoms) su „Regitros“ transporto priemone egzaminas kainuos 41,26 Eur, o laikantis su savo transporto priemone – 34,54 Eur (tik laikant su fizinei negaliai pritaikyta transporto priemone). Egzaminų (teorijos / praktikos) kainos „Regitroje“ yra vienodos, nepriklausomai nuo to, ar laikotės B, B1 ar BE kategorijos teises.

  • Kitos galimos išlaidos. Papildomai jums gali kainuoti sveikatos patikrinimas (iki 40 Eur), pirmos pagalbos kursų baigimo pažymėjimas (iki 30 Eur) bei papildomos vairavimo pamokos norint įtvirtinti žinias. Papildomos pamokos priklausomai nuo mokyklos ar mokytojo kainuoja apie 20 Eur/ak. Val.

Svarbu paminėti, kad visų kategorijų teisių išsilaikymo kaina labai priklauso nuo kiekvieno individualių gebėjimų, vieniems gali pavykti išsilaikyti egzaminus pirmu kartu, kitiems gali tekti mokėti už papildomas vairavimo pamokas ar egzaminų perlaikymus.

Išmėginkite savo jėgas sprendžiant EKET.LT testus

Išmėginkite savo jėgas sprendžiant EKET.LT testus

⭐ Spręsti pilną versiją ⭐ (2800 klausimų)Išbandyti nemokamai! (200 klausimų)

Kokie yra B, BE, B1 kategorijų reikalavimai?

B, B1 ir BE kategorijų reikalavimai skiriasi nuo automobilio arba ir priekabos didžiausios leidžiamosios masės.

EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (6)

B kategorijos reikalavimai

  • B kategorijai priklauso automobiliai, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3 500 kg. Norint vairuoti B kategorijos transporto priemones su priekaba, kurių didžiausioji leidžiamoji masė yra didesnė kaip 750 kg, o junginio didžiausioji leidžiamoji masė yra 3 501–4 250 kg, galima vairuotojo pažymėjime turint įrašytą kodą (96). Jei automobilis yra lengvesnis nei maksimalus 3500 kg svoris, atitinkamai priekaba gali būti sunkesnė, pavyzdžiui, jei automobilis sveria 2 500 kg, tai priekaba gali sverti 1 750kg. Šis kodas (96) įrašomas tik išlaikius atitinkamą praktinio vairavimo egzaminą.

  • B vairavimo kategorijos teisę įgyti gali asmenys nuo 18 metų amžiaus. Vairavimo teoriją ir praktiką B kategorijai galima pradėti mokytis ir anksčiau, 17 metų, ir laikyti teorijos egzaminą „Regitroje“ nuo 17 metų, o praktikos, nuo 18 metų amžiaus.

  • Norint laikytis B kategorijos teorijos egzaminą „Regitroje“ privalėsite pateikti vairuotojo sveikatos pažymą ir pirmosios pagalbos kursų pažymėjimą.

  • Jei anksčiau turėjote B1 kategorijos teises, sulaukę 18 metų privalote perlaikyti egzaminus norint įgyti B kategoriją.

B1 kategorijos reikalavimai

  • B1 kategorijai priklauso automobiliai, kurių masė be krovinio ne didesnė kaip 400 kg.

  • B1 vairavimo kategorijos teisę įgyti gali asmenys nuo 16 metų amžiaus. Vairavimo teoriją ir praktiką B1 kategorijai galima pradėti mokytis ir anksčiau, 15 metų, ir laikyti teorijos egzaminą „Regitroje“ nuo 15 metų, o praktikos, nuo 16 metų amžiaus.

  • Norint laikytis B1 kategorijos teorijos egzaminą „Regitroje“ privalėsite pateikti vairuotojo sveikatos pažymą ir pirmosios pagalbos kursų pažymėjimą.

BE kategorijos reikalavimai

  • BE kategorijai priklauso B kategorijos automobilis ir priekaba, kurios didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3 500 kg.

  • BE vairavimo kategorijos teisę įgyti gali asmenys nuo 18 metų amžiaus.

  • Išsilaikius B (C ar D) kategoriją ir turint atitinkamą vairuotojo pažymėjimą, specialių lengvatų nesuteikiama, privalėsite pilnai pasiruošti BE kategorijos teoriniam ir praktiniam egzaminams.

  • Norint laikytis BE kategorijos teorijos egzaminą „Regitroje“ privalėsite pateikti vairuotojo sveikatos pažymą, pirmosios pagalbos kursų pažymėjimą ir vairuotojo pažymėjimą, jei turite iš anksčiau.

Dažniausiai užduodami klausimai

Kokias transporto priemones galima vairuoti turint B kategoriją? Automobilius iki 3500 kg, kuriais galima gabenti iki 8 keleivių (neskaitant vairuotojo). Prie automobilio galima prikabinti ir vilkti priekabą, kurios svoris neviršija 750 kg;Mopedus (motorolerius) iki 49 cm3;Keturračius, kurių variklio galia yra ne didesnė nei 15 kW. Norint vairuoti galingąjį keturratį privalomi A ir B kategorijų vairavimo kursai. Vairuoti lengvuosius keturračius galite turėdami AM kategoriją, o keturračius turėdami B1 kategorijas.;Traktorius, kurių variklio galia yra ne didesnė nei 60 kW. Kiek laiko užtrunka išsilaikyti B kategorijos teises? Vairavimo teisių įgijimo laikas labai priklauso nuo to, kaip sparčiai asmuo mokosi teorijos, ar reikia papildomų vairavimo pamokų, egzaminų perlaikymų. B kategorijai išmokti privaloma prieš tai vairuoti 30 akademinių valandų su vairavimo mokyklos instruktoriumi. Kiek laiko galioja išlaikytas teorijos egzaminas „Regitroje“? Teigiamas teorijos egzamino rezultatas galioja iki tol, kol bus išlaikytas praktikos egzaminas, bet ne ilgiau, kaip vienerius metus. Ar laikant teorijos egzaminą skiriasi klausimai mokantis vairuoti automobilį su automatine pavarų dėže? Nesiskiria. Klausimai yra tokie patys, kaip ir laikantis teorijos egzaminą norint vairuoti automobilius su mechanine pavarų dėže. Ar su B kategorija galima tempti kemperį? Taip, bet tik tuo atveju, jei kemperio svoris neviršija 750 kg. Ar verta pirkti KET bilietų sprendimo paketus? Mokantis vairavimo teoriją eksternu, tik iš KET knygelės, bus sunku įsisavinti visą informaciją. KET bilietų sprendimo planai EKET.LT supažindina su klausimais ir sprendimo formatu, kuris bus taikomas laikantis teorijos egzaminą „Regitroje“. Taip iškart suprasite, kokių klausimų galite tikėtis ir būsite jiems pasiruošę. Be to, žinosite, kur yra jūsų silpnosios vietos, į kurias temas vertėtų atidžiau pasigilinti. Mokantis teorijos vairavimo mokykloje KET bilietų sprendimas taip pat įtvirtins jūsų žinias, padės lengviau perprasti taisykles.

Informacija atnaujinta: 2024-04-16 15:25:40

EKET.LT - Pasiruoškite KET egzaminui profesionaliai (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 6053

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.